Dinsdag 17 mei 2011

De afgelopen nacht was heel onrustig. Guusje is heel vaak wakker. Wat de oorzaak is weet niemand? Heimwee naar thuis? De haven in zicht?
Vroeg in de ochtend heeft Guusje koorts. Dat is wel vaker, als ze de avond ervoor een injectie heeft gekregen. Hoogstwaarschijnlijk een bijwerking van het medicijn. Gisteravond heeft Yvonne voor het eerst een injectie gegeven. Hierbij werd ze aangemoedigd door een verpleegkundige die zei: “Niet denken! Doen!”

In de ochtend is Guusje moe. Het schiet niet op met wassen en aankleden. Ze is zelfs te laat voor school. Mijn zus Miriam met haar man Benno komen op bezoek. Onder schooltijd kunnen we vrijuit als volwassenen praten. Net voor mijn zus arriveert, staat de maatschappelijk werker in onze kamer. We hebben weinig tijd. Ik kan moeilijk nu mijn zus afbellen. Ze komt van Den Haag naar Amsterdam gereden. We maken er een kort gesprek van.
Yvonne en ik maken ons zorgen over het beschikbaar zijn van de medicijnen in onze eigen apotheek in Kaatsheuvel. We hebben niet het idee dat deze op voorraad zullen zijn. Misschien is er zelfs sprake van lange levertijd. We willen niet meemaken dat we een dag zonder medicijnen voor pijnbestrijding zitten. In de middag zal er een overleg plaatsvinden tussen de verschillende disciplines over Guusje. Dit overleg gaat over haar ontslag uit het ziekenhuis. De maatschappelijk werker zal onze zorg bespreken.

Na de lunch zijn we druk. Een verpleegkundige geeft les over sondevoeding. Een transferverpleegkundige regelt thuiszorg voor ons. Een fysiotherapeut oefent traplopen met Guusje. Vrijwilligers schilderen samen met onze dochter. Een psycholoog bespreekt met Yvonne en mij het gezinsleven met een heel ziek kind. Er is ook nog een diĆ«tiste. Die besluit om morgen terug te komen. Als iedereen weg is, heeft Yvonne last van ‘information overload’. Zij niet alleen. Ook Guusje. Zij valt na het avondeten in slaap. Het is een hele vermoeiende dag. Volledig in het teken van het ontslag uit het ziekenhuis. Gepland voor vrijdag.

Het ziet er naar uit dat het dus echt gaat gebeuren: Guusje gaat thuis haar tiende verjaardag vieren. Mijn inschatting is dat we thuis geen tijd hebben voor het kopen van een verjaardagscadeau. Gelukkig is de Media Markt bij de Arena ’s avonds geopend. Even snel met de metro. Het verjaardagscadeau is alvast gekocht. Laten we hopen dat het maandag thuis wordt geopend.