Guusje

Guusje is de dochter van Yvonne en Lowie van Gorp. Ze is de vijfde van zes kinderen. Het gezin woont in Kaatsheuvel. Guusje wordt geboren op 23 mei 2001. Ze houdt van schilderen, speelt toneel en is lid van scouting. Ze is graag buiten met vriendinnen. Guusje staat bekend als een meisje waarmee je kan lachen. In maart 2011 gaat moeder Yvonne met haar naar de huisarts. Het begin van het verhaal van KanjerGuusje.

Guusje heeft een zeldzame vasculaire tumor in haar linkerlong. Nooit eerder gezien bij kinderen. Verwijdering van deze tumor door middel van een operatie is niet mogelijk. Er wordt wel een poging gedaan. Guusje heeft ook plekjes in haar rechterlong en haar benen.

De tumor wordt bestreden met chemotherapie, maar wordt helaas niet kleiner.

Guusje heeft veel pijn. Deze wordt veroorzaakt door de tumor. Deze pijn beperkt de kwaliteit van haar leven. Het onderdrukken van de pijn met medicijnen is moeilijk. Radiotherapie en lokale pijntherapie worden hiervoor ingezet.

De behandelingen vinden plaats in het Emma Kinderziekenhuis AMC te Amsterdam. Daar overlijdt Guusje op zondagmiddag 30 oktober 2011. Ze is pas tien jaar.

Op dit blog is haar verhaal te lezen. Blog en dagboekaantekeningen gebruikt haar vader Lowie om twee boeken te schrijven. In 'KanjerGuusje - mijn leven is van mij' vertelt hij over de periode tussen diagnose en uitvaart. In 'We houden je vast' over de eerste twee jaar na het overlijden.

Hieronder foto's van de familie Van Gorp. Deze zijn gemaakt in juni 2011. Bij elke foto is de leeftijd van toen vermeld.


Janneke (16 jaar)

Lisa (15 jaar)

Hans (13 jaar)

Anton (11 jaar)

Guusje (10 jaar)

Loes (7 jaar)

Papa Lowie en Mama Yvonne

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Manola van Leeuwe van Fotografie+.