Zaterdag 9 juli 2011

Een aantal maanden geleden zou deze dag er als volgt uit hebben gezien. Alle gezinsleden gaan op zomerkamp met scouting. Onze hond Balou gaat logeren bij buurman Marc. We genieten allemaal van een hele gezellige week. Een van de leukste weken van het jaar.

Voor mij zou het mijn zevenentwintigste zomerkamp worden. Een week uit de dagelijkse werkelijkheid stappen. Met een vaste groep vrienden voor kinderen van acht tot elf jaar een prachtig programma organiseren. Dit jaar is het thema piraten.

Door Guusje’s ziekte loopt het anders. Guusje kan niet mee op zomerkamp. Yvonne en ik zorgen voor haar. Zo vaak mogelijk zullen we met Guusje haar zomerkamp bezoeken. Onze andere vijf kinderen gaan wel gewoon op zomerkamp. Hieronder een overzicht:

Hans en Lisa – scouts (11-15 jaar) – BelgiĆ«
Anton en Guusje – esta’s (8-11 jaar) – Lierop
Loes en Janneke – bevers (5-8 jaar) – Oisterwijk


Om 6 uur in de ochtend word ik geroepen door Guusje. Ze heeft pijn. Ze vraagt om extra medicijnen tegen de pijn.
Ze zegt: “Ik heb zo’n zin in vandaag.”
Ik vraag: “Waar heb je dan zin in?”
Ze antwoordt: “In het zomerkamp.”
Ik moet even slikken, als ik dit hoor. Ze kan gewoon niet mee. Niet de hele week. Nu weet ik het zeker. Als we kunnen, dan gaan we. Zo vaak mogelijk. Voor onze kleine blonde kanjer.

Hans en Lisa hebben moeite met vroeg opstaan. Het is voor beide stressen om op tijd te komen.

Lisa maakt een lupa (= lunchpakket)

Bij het clubgebouw aangekomen zien we dat de dames van de scoutsleiding zich hebben gestoken in originele Belgische scoutingoutfit.

Twee schatten van leidsters: Laura en Jolanda
De scouts vertrekken in groepjes per fiets. Lisa vertrekt met een van de eerste groepen. Hans met de laatste groep. De leiding verwacht dat de groep van Hans misschien wel als eerste aankomt. Daarom zijn ze bewust op achterstand gezet bij vertrek.

Hans gaat 60 km fietsen
Als alle scouts zijn vertrokken, is het afscheid nemen van de beverleiding. Onze oudste dochter Janneke is leidster bij de bevers .De leiding van deze groep vertrekt vandaag. Het beverkamp begint voor de kinderen morgen.

Guusje wenst haar zus Janneke een prettig zomerkamp
Thuisgekomen moet Guusje verplicht rust nemen. Daarna verkleden Anton, Guusje en Loes zich als piraat en vertrekken we richting Lierop. 

Piraat Anton heeft er zin in
Als de ouders weg zijn, blijven Yvonne en ik als enige ouderpaar bij Guusje op het kampterrein. Het gaat niet goed. Ze heeft veel pijn. Yvonne en ik verwachten dat we snel thuis zullen zijn. Na extra pijnmedicatie gaat het beter. Guusje geeft aan voorlopig niet naar huis te willen. We zien dat ze geniet. 

Daphne, Nikki, Guusje, Lotte en Rilana
Guusje heeft een enorme ‘drive’ om door te gaan. Ook wanneer ze hoort dat er ’s avonds een spooktocht is. Daar moet ze bij zijn. Helaas is het om 21.30 uur nog altijd licht. Geen spooktocht. Daarvoor moet het donker zijn. Yvonne en ik besluiten dat het mooi genoeg is geweest voor vandaag. Guusje heeft pijn en is zichzelf op de been aan het houden om maar mee te kunnen blijven doen. Ze heeft het veel langer vol gehouden dan we hadden gehoopt. Haar medicijnen van 20 uur hebben we niet eens bij ons. Wanneer we Guusje vertellen dat we gaan, zijn er tranen. 

Even later rijden we in de auto naar huis. Op de achterbank twee slapende piraten: Loes en Guusje.