Zaterdag 14 januari 2012

Eerder wakker dan de wekker. Om half 9 bij de kapper zijn. Eerste gedachte bij het ontwaken is Guusje. Waarom is ze dood? Ik ben geen mens van de ‘waarom-vraag’. Heb me nooit afgevraagd waarom mij dit overkomt. Vandaag speelt de vraag bij me op: waarom Guusje? Het leven is vreemd. Ik snap het niet. Ik genoot van een leven met Yvonne en zes kinderen. Haar dood beschouw ik als zinloos. Mijn leven is compleet overhoop gehaald.

Nadeel van een blog is dat er dadelijk mensen mij per e-mail gaan uitleggen dat er wel een bedoeling is. Die proberen dan zin te geven aan het overlijden van Guusje. Ik heb alvast een advies voor deze mensen: niet doen. Ik geef niemand de schuld voor het overlijden van Guusje, maar ga er ook niemand voor prijzen. De zinloosheid van haar overlijden weerhoudt me er niet van om van mijn leven iets moois te maken. Samen met Yvonne en kinderen.

Eerst naar de kapper. Daarna boodschappen. Na de lunch naar Rijen. Signeren bij Bruna. Het eerste uur is het druk. Ik neem toch rustig de tijd om met lezers te praten. Prettige gesprekken. Later wordt het rustiger.

Tijdens het avondeten ouderwetse discussies. Dit keer over taal: is ‘smaken’ een werkwoord? Diverse argumenten worden in stelling gebracht. Eindconclusie is dat het wel een werkwoord is, als een hamburger het zegt. Die kan zeggen: ik smaak lekker. Over zinloosheid van tafelgesprekken gesproken.

Tijdens het avondeten het idee om naar de bioscoop te gaan. Sherlock Holmes is favoriet. Yvonne wil heel graag. Ik niet. Als ik meega, ben ik in ‘no time’ in dromenland. Ik blijf thuis met Anton en Loes. Eindelijk tijd om rustig e-mails te lezen die zijn binnengekomen op boek@kanjerguusje.nl. Ik ben nog altijd onder de indruk van de vele hartverwarmende reacties. 

Ik neem ook tijd om mijn blog aan te passen. Ik geef aan dat voor interviews, lezingen en signeersessies mailtjes gestuurd kunnen worden naar lowie.van.gorp@gmail.com. Volgende week ga ik signeren in Leiden. Bij twee winkels zelfs. Details vind je in de agenda rechts op het blog.

Het is vandaag tien weken geleden dat Guusje werd gecremeerd. Dat zijn zeventig dagen. Toch voelt het als gisteren. Nee. Vandaag.