Boek en stichting eerbetoon aan KanjerGuusje

Twitteraar van het jaar, boek van het jaar, ruim vijf miljoen blog-bezoekers en duizenden mailtjes en tweets, interviews aan landelijke en regionale media: het overdondert de Kaatsheuvelse Lowie van Gorp en zijn vrouw Yvonne. Hun verhaal is het verhaal van Guusje. KanjerGuusje, het meisje dat op 30 oktober 2011 op 10-jarige leeftijd overleed aan kanker. Tijdens haar ziekte hield Lowie een blog bij, dat na haar dood is bewerkt tot het boek ‘KanjerGuusje – mijn leven is van mij’.

“24 Uur per dag zit Guusje in mijn hoofd. Het eerste wat ik denk als ik wakker word, is ‘Guusje is dood’. Ons leven wordt nooit meer als voorheen. Het plaatje van mijn gezin is niet meer compleet.” Terwijl Lowie samen met Yvonne het verhaal doet, licht voortdurend zijn telefoon op – continu komen er tweets binnen met reacties op zijn boek. “Nooit hebben we ons gerealiseerd wat mijn blog teweeg zou brengen”, vertelt Lowie. “Op 31 maart 2011 kregen we te horen dat Guusje kanker had. Omdat we onmogelijk alle telefoontjes en sms’jes van familie en vrienden konden beantwoorden, begon ik vrijwel direct met een blog. Er zijn veel vergelijkbare sites, die doorgaans alleen worden gelezen door naasten. Mijn blog is daarentegen al 5,6 miljoen keer bezocht.”

Guusje is het vijfde van de zes kinderen Van Gorp. Een gezellig en druk gezin. Guusje was creatief, een buitenkind, een echt meisje met jongensstreken. Begin maart 2011 lijkt ze grieperig, maar ze knapt maar niet op. Het blijkt foute boel: ze heeft een tumor in haar long, het blijkt een vorm van kanker die niet eerder bij kinderen is gezien. Ze wordt opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam.

Meterslange KanjerKetting
“Guusje kreeg bij iedere behandeling een kraal voor aan haar KanjerKetting”, vertelt Lowie, terwijl hij de ketting door zijn handen laat gaan. “Iedere kraal heeft een eigen betekenis. Foto’s maken, bloedprikken of een ontzettende rotdag bijvoorbeeld. Guusjes ketting is meterslang, met meer dan driehonderd kralen. Dat geeft wel aan wat ze heeft doorstaan. Maar ze was een bikkel, met recht een kanjer.”

Rabo-cheque voor Stichting KanjerGuusje
Na het overlijden van Guusje besluiten Lowie en Yvonne om een stichting op te laten richten. “Stichting KanjerGuusje ondersteunt vijf doelen, waaronder de KanjerKetting en het Emma Kinderatelier, dat samen met patiĆ«ntjes tekent, schildert en boetseert. Guusje vond dat geweldig.” Ook besloot Lowie al snel om zijn blogs uit te geven in boekvorm. Op 16 december was het zover: de officiĆ«le boekpresentatie. Tijdens de presentatie nam Lowie een cheque in ontvangst van kantoordirecteur Carola Geerts namens Rabobank De Langstraat, voor de Stichting KanjerGuusje. “Fantastisch, want we willen zoveel mogelijk bijdragen aan de doelen waaraan de Stichting is verbonden.”

Eerbetoon
Het succes van het boek is ongekend. De eerste druk vliegt de winkels uit, een tweede druk is inmiddels in voorbereiding. Lowie heeft besloten door te gaan met zijn blog. “Ik wil blijven praten over Guusje en het verhaal van kinderen met kanker onder de aandacht brengen. Bovendien heb ik ervaren dat ik het fijn vind om te schrijven. Dat het boek zo’n succes is, is fantastisch. Want van ieder boek gaat drie euro naar de stichting. Maar het is vooral en in de eerste plaats een eerbetoon aan onze Guusje.”

Gepubliceerd in RaboContact – maart 2012
Geschreven door Judith Leijtens