Woensdag 13 april 2011

Als artsen of verpleegkundigen horen dat we uit Kaatsheuvel komen, dan gaat het gesprek al snel over de Efteling. De achtbaan Joris & De Draak is een van Guusje’s favoriete attracties. Onze situatie wordt door veel mensen vergeleken met een rollercoaster. Voor ons gaat deze vergelijking niet op. Guusje en ik zijn gek op achtbanen. Echte thrillseekers.

Guusje heeft vandaag een leuk programma. In de ochtend speelkamer en school. Ze voelt zich goed. In de middag een quiz van Emma TV. Toch weer pijn. Daarna het avondeten. We willen dat Guusje zoveel mogelijk calorieën binnenkrijgt. Ze klaagt over het eten. Elke avond. Ik neem een hapje en bevestig haar oordeel. Dit is ècht slecht. Als je wil afvallen, dan is het AMC avondeten een aanrader. Dan nog een tegenvaller voor haar. Ze zal nog vaak worden geprikt voor bloedafname. Weer een kraal erbij aan haar Kanjerketting.

Het hoofd van de kinderoncologen bespreekt met Yvonne en mij de stand van zaken. De eerste stappen zijn: pijn onderdrukken, infectie bestrijden en aansterken. Het traject daarna hangt van onzekerheden aan elkaar. De woordcombinatie “zou kunnen” voert de boventoon. We worden met de neus op de feiten gedrukt. Na het gesprek belt mijn manager Noortje. Zij vat het mooi samen. De medici weten veel wel en ze weten veel niet. Noortje spreekt uit ervaring.

‘s Middags krijgen we bezoek van Yvonne’s broer René en zijn vrouw Diana. Onze dochter Loes en hun dochter Meike hebben ze meegenomen. Ze brengen veel cadeaus en kaarten. Helaas heeft Guusje veel pijn. Ik blijf alleen met Guusje tijdens het bezoek. Ik lees voor. Boek nummer zeven: Matilda. Het verhaal van een intelligent en krachtig meisje.

’s Avonds voelt Guusje zich weer beter. We lezen de nieuwe kaarten. Meer dan dertig. Twee leuke boeken waaronder Raveleijn, gesigneerd door de Paul van Loon. Guusje straalt.

Ik bel met Hans en Lisa. Ze hebben op school hun rapport gehad. Ze zijn rasverkopers en prijzen zelf hun eigen prestaties.
Lisa probeert het door een samenvatting te geven van haar rapport. Nee meisje. Lees alle vakken en cijfers maar gewoon een voor een voor.
Hans brengt eerst de onvoldoendes voor talen. Daarna “sky high” resultaten voor exacte vakken. Hij leidt het gesprek.
Vanavond zouden Yvonne en ik samen met de kinderen naar een optreden van Ronald Goedemondt gaan. Vrienden nemen nu de plaatsen in van Yvonne en mij. Ik zeg tegen Hans en Lisa dat ze niet te veel mogen lachen vanavond, want dat doen wij hier ook niet.