Dinsdag 6 september 2011

Voor 7 uur gaat de slaapkamerdeur open. Yvonne ligt in bed. Samen met de kinderen loop ik naar binnen. We zingen ‘lang zal ze leven’. Mama krijgt cadeautjes. Ik heb haast. Onze oudste dochter Janneke heeft bedacht dat het wel leuk is om mama veel cadeautjes te geven die elk heel goed zijn ingepakt. Ik probeer te blijven lachen.

Het is een lange schooldag. Lesgeven en een plenaire bijeenkomst. Pas na half 6 rijd ik de Van Beurdenstraat in. Yvonne zit op de bank. Ik zie dat ze moe is. Vandaag niet koken. Snel naar de afhaalchinees. Yvonne zegt dat ze me eerst even wil spreken. Samen gaan we naar boven. Er is een brief gekomen van het AMC. Een poli-afspraak op woensdagmiddag 21 september met Guusje’s behandelend arts, de kinderoncoloog. Wat zou haar plan zijn? Maandag staat een CT-scan gepland. Het zal toch geen negen dagen duren voordat we de uitslag krijgen. Ik pak de telefoon en bel de afdeling Kinderoncologie van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Helaas is Guusje’s behandelend arts niet aanwezig. Morgen een nieuwe poging.

Na het avondeten gaat Guusje bij me op schoot zitten. Ik zeg dat ik een sms’je heb gekregen van juf Ilse dat Guusje meeging naar de gymles. Ze knikt. Als ik zeg dat ik het knap vind dat ze een hele ochtend op school is gebleven, vertelt ze dat ze aan het begin van de ochtend dacht dat ze snel weer thuis zou zijn. Een hele ochtend naar school. Dat is een goed teken. Als ik vraag hoe de middag was zegt ze dat het op en af ging. Kortom, goede en slechte momenten.

In de loop van de dag ontvangen Yvonne en ik veel leuke berichtjes. Veel aanmoedigingen om vanavond de verjaardag goed te vieren.
We zijn om 7 uur klaar met eten. Om 8 uur ben ik op het Dr. Mollercollege in Waalwijk. De school waar ik mijn Vwo-diploma heb gehaald en een jaar heb gewerkt als docent economie. Een school met goede herinneringen. Een oud gebouw dat zijn beste tijd heeft gehad. Toe aan nieuwbouw. De reden van mijn bezoek is de informatieavond voor ouders van kinderen in Havo 4. Algemene informatie en kennismaken met de mentor van onze dochter Lisa. Ik maak van de gelegenheid gebruik om haar mentor op de hoogte te brengen van de thuissituatie. Een thuis waar alles draait om de ziekte van haar zusje Guusje. Om 10 uur ben ik thuis. Snel naar boven. Lessen van morgen voorbereiden. Vieren van Yvonne’s verjaardag. Het komt er niet echt van.