Vrijdag 29 juni 2012

Gisteren was een dag van vreugde. ‘s Morgens hoorde Yvonne dat ze een baan had. ’s Avonds ontving Janneke haar diploma. Ik vond het overigens mooi hoe de adjunct-directeur tijdens de opening van de diploma-uitreiking stilstond bij verdriet. Hij zei: ‘Er zijn te veel kinderen die het afgelopen jaar een persoonlijk dieptepunt hebben meegemaakt.’ Niet ontkennen maar benoemen. Zo hoort het. De vreugde bleef.

Alleen Loes heeft school. Vanmiddag begint ook haar vakantie. Yvonne en ik halen haar samen op. Aan het einde van de ochtend. We nemen een bloemetje mee. Loes geeft het aan haar juf. Yvonne en ik aan Guusjes juf.

Morgen gaan alle kinderen op scoutingkamp. De hele dag is Yvonne druk met inpakken van tassen. Er moet weer van alles gekocht worden. Van rubberlaars tot zakmes. Yvonne heeft het moeilijk. Er wordt één tas niet ingepakt.

Onze kinderen verheugen zich op scoutingkamp. Dat deed ik ook altijd. Meer dan 25 keer ging ik mee als leider. Tot vorig jaar. Toen bezocht ik elke dag het kampterrein met Guusje. Alleen maandag niet in verband met chemotherapie. Dit jaar ga ik niet mee op zomerkamp. Mijn verdriet is te groot. Ik denk nog vaak aan de woorden die Guusje zei, toen ik op de laatste avond met haar naar huis reed: ‘Als ik mijn ogen sluit, dan droom ik. Wat was het leuk op kamp.’

Ik heb vandaag moeite met werken. Ik ben snel afgeleid. Halverwege de middag sluit ik mijn computer af. Ik ga met Anton een gesigneerd exemplaar van mijn boek naar het postagentschap brengen. We lopen over de markt. Anton wil een stroopwafel. Daarna kopen we samen een zakmes. Vorig jaar was Anton nog lid van de Welpen. Daar zijn zakmessen verboden. Nu gaat hij mee met de Scouts. Een zakmes is handig op kamp. Op de terugweg nemen we een ijsje. Jongens van 12 kunnen blijven eten.

Aan het eind van de middag staan Yvonne en ik bij de middelbare school. De bus uit Friesland komt aanrijden. Lisa stapt uit. Ze is een ‘beetje’ verbrand. Dat krijg je, als de zon ook maar even durft te schijnen op het water. Ze is dit jaar niet geslaagd voor haar diploma. De lijn wordt consequent doorgezet. Op school gaat ze ook niet over. Het was heel gezellig op zeilkamp. Lisa praat honderduit. Volgend jaar gaat ze zeker weer mee.

Ik denk dat het zeilkamp goed was voor Lisa. Even helemaal eruit. Lekker bezig met wind en water. Morgenochtend wordt ze om 7 uur al op het clubgebouw van scouting verwacht. Klaar voor een hele week zomerkamp. Ik merk dat ik ook toe ben aan vakantie. Helaas moet ik nog even wachten.