Woensdag 5 december 2012

Ik heb Loes naar school gebracht. Sinterklaas komt op bezoek. Thuis pak ik mijn laptop en ga ik op de bank zitten in de woonkamer. Dit is mijn werkplek. Telefoongesprekken en mailtjes beantwoorden.

Woensdagmiddag is Loes vrij. Ze vindt het fijn, als ik thuiswerk. Dan eten we samen een lekker broodje. Daarna laten we de hond uit. Ik zeg dat ik druk ben. Ik moet werken en nog een gedicht schrijven. Loes merkt op dat alleen het laatste belangrijk is. Ik lach. Kinderlijke wijsheid.

Vanavond voor de tweede keer pakjesavond zonder Guusje. Yvonne zegt dat ze het gevoel had vorig jaar in een roes te leven. Alsof de werkelijkheid niet volledig tot haar doordrong. Ze is zich er nu heel bewust van dat Guusje ontbreekt. De pijn van het missen.

Na het avondeten levert iedereen een briefje bij mij in. Raden wie voor wie een surprise of gedicht heeft gemaakt. Sint en Piet zorgen ervoor dat een deel van onze trap vol staat met cadeautjes. Ook een pakje voor Guusje. Daarin een grote paarse kaars voor bij haar urn. Het wordt een gezellige avond. Vijf kinderen die genieten in de kamer en eentje met een glimlach in gedachten. Ik krijg een passende surprise: een aai-foon.


Ook dit jaar weer 10 euro voor de winnaar van het wie-heeft-wie-spel. Ik hoor onze kinderen vertellen hoe ze elkaar hebben misleid. List en bedrog. Alleen Lisa weet de juiste combinaties te noemen. Hiervan dient ze 5 euro af te dragen aan haar oudere zus Janneke. Ik vraag: ‘Hoe kan dit?’ Onze dochters lachen: ‘We hebben een afspraak.’  

Vandaag denk ik vaak aan twee jaar geleden. Toen had Yvonne een surprise gemaakt voor Guusje. Een toelatingsbewijs voor Zweinstein, de toverschool van Harry Potter. Hoewel ik 45 ben, fantaseer ik vaak dat ze daar nu is. Dat is mijn kinderlijke wijsheid.