TED - Our daughter Guusje chose her moment


Verslag TEDtalk door Anke Murillo Oosterwijk:

De medische gevangenis

Het verhaal van hoe Lowie van Gorp zijn dochter verloor aan kanker is ongelofelijk aangrijpend. Het is een speciaal verhaal, want Guusje was speciaal.

Door haar dood, en door haar vaders blog, werd Guusje een teken van hoop, een voorbeeld, een houvast voor vele mensen. Iets wat ontstond uit de liefde voor een creatief en slim meisje, dat ook heel erg ziek was… Puur liefde, en niets anders. En dat in een wereld die overgenomen is door beesten! Menselijke beesten. Tenminste… dat lijkt soms zo. Als ik op tv een Noord-Koreaanse nieuwslezeres hoor praten, met een agressieve stem krachtiger dan de eigenlijke nucleaire raket, over het vermoorden van vele mensen. Daar heb je het, aan twee kanten van het cognitief emotioneel spectrum: liefde en haat. Iedereen kent liefde en iedereen kent haat. Op de een of andere manier leven ze in ons mensen symbiotisch samen.

Guusjes verhaal heeft waarde voor iedereen, ongeacht de mate waarin je persoonlijk mee kan leven. Veel mensen in de zaal waren ontroerd en ik had een hartverwarmend gevoel. Een gevoel waaraan zorgverleners best eens meer aan herinnerd mogen worden. Want zorgverleners ontwikkelen soms een onoverkoombare neiging om een patiënt als een nummer te zien, een casus, een diagnose, een behandeling, een ziektebron om te genezen. Zorgverleners moeten soms ook wel op die manier werken, om emotionele hechting aan een patiënt te voorkomen. Maar zo kunnen ze zich snel ergens in het midden van het spectrum bevinden, in een staat van emotionele onbereikbaarheid. Een staat waarin liefde er wel is, maar op de achtergrond verstopt blijft. Iets wat desastreus is voor het waardegevoel van een patiënt. Maar Lowie lijkt de oplossing te hebben.



Zijn boodschap is simpel en makkelijk in te implementeren: zorgverleners moeten zich meer realiseren dat het leven van de patiënt, van de patiënt zelf is. Lowie voelde meerdere keren gedurende Guusjes opname dat hun leven afgenomen werd. Afgenomen door de behandeling, door de artsen en door de verpleging. Net zo toonaangevend als de angst en hulpeloosheid die je voelt als je te horen krijgt dat je ongeneeslijke ziek bent, zo moet de angst zijn die gevoeld wordt als je je realiseert dat je je eigen beslissingen niet meer kunt maken. Keer, op keer, op keer, op keer… Net als in de gevangenis, zo lijkt het wel.

Maar volgens Lowie kunnen juist ook de zorgverleners wél echt een verschil maken. Als ze maar goed luisteren naar hun patiënten. Neem patiënten nooit de controle over hun eigen leven uit handen. Niet alleen controle over hun uiteindelijke lot, over de te nemen behandeling, maar ook de kleinere dingen zijn net zo belangrijk. Guusje mocht haar ouders een diploma overhandigen om injecties thuis te zetten, iets dat ze zelf vond dat haar ouders maar eens in getraind moesten worden. Dit soort dingen kan een patiënt een enorm gevoel van empowerment geven en een enorme verlichting: dat ze zelf ook eens een beslissing mogen nemen. Want ook al is een patiënt medisch opgegeven en hulpeloos, hij hoeft zich nog niet hulpeloos te voelen.

Ik zat met een brok in mijn keel toen Lowie zei: 'We hielden zo veel van Guusje, dat we haar konden laten gaan.' En een zelfde soort liefde is wat zorgverleners ook zouden moeten hebben voor hun patiënten. Want in een wereld van pijn en verdriet, moet een patiënt zich minstens vrij kunnen voelen.