Speelkamer voor de kinder-intensive-care

Tekst afkomstig van de website ‘Vrienden van het WKZ’.

KanjerGuusje heeft vrijdag 20 september een cheque ter waarde van € 50.000,- overhandigd aan dr. Koos Jansen, hoofd kinder-intensive-care Wilhelmina Kinderziekenhuis. Met dit bedrag wordt een speelkamer in de nieuwe kinder-intensive-care van het WKZ gefinancierd. “In de speelkamer kunnen ernstig zieke kinderen weer even kind zijn”, zegt Lowie van Gorp, ambassadeur van KanjerGuusje.


Samen kunnen zijn met familieleden, spelen met broertjes en zusjes en gezamenlijk eten in één ruimte. Deze situaties zijn onmogelijk op de huidige kinder-intensive-care. “Op de IC is het soms moeilijk om echt kind te kunnen zijn”, vertelt Yvonne van Gorp, wiens dochter Guusje op 10-jarige leeftijd overleed aan een zeldzame vasculaire tumor in haar linkerlong. “Terwijl het zo belangrijk is dat ook zieke kinderen kunnen spelen zoals andere kinderen. Guusje wilde destijds bijvoorbeeld kleuren. Maar dat was niet mogelijk, omdat er geen potloden of stiften in de buurt waren.”

De speelkamer zal de wens om te kunnen spelen wel vervullen. In de ruimte kunnen zieke kinderen die daar toe in staat zijn met hun familie samen zijn. De kamer zal zorgen voor rust, afleiding en ontspanning. “Dit is zo belangrijk voor het kind zelf”, zegt Yvonne van Gorp. “Maar ook voor broertjes en zusjes, die erbij kunnen zijn en niet hoeven te wachten op de gang.” De kamer zal gericht zijn op verschillende leeftijdscategorieën en kan gebruikt worden om te spelen, te wachten of wat te eten.