Vrijdag 13 april 2012

Halverwege de ochtend goed nieuws: ik kan weer bellen. Een hele week was ik praktisch onbereikbaar. Dan heb je het lekker rustig. Dan zie je hoe afhankelijk we zijn van de techniek. Relativerende opmerkingen. Voor één dag leuk. Niet een hele week. Het irriteert me. Bellen hoort bij mijn werk. Vooral vanuit de auto.

Vanmiddag woon ik een symposium van bij van de organisatie In de Wolken. Thema: echte mannen huilen niet. Als ik binnenkom, valt me op dat het publiek voor het grootste deel uit vrouwen bestaat. Het onderwerp van deze middag is in de minderheid. Er zijn drie sprekers: een ervaringsdeskundige en twee professionele hulpverleners.

Tim Overdiek, bekend van radio en schrijver van het boek ‘Tranen van liefde’, is de man met ervaring. Hij vertelt over het verlies van zijn vrouw Jennifer. Ik hoor vaak dat het verlies van een partner anders is dan het verlies van een kind. Toch herken ik mij in het verhaal van Tim. Zo spreekt hij over huilen van binnen. Zonder tranen. Niet zichtbaar. Tim sluit zijn verhaal af met de woorden dat hij er als vader moet zijn. Dat ken ik: als man en als vader.

De twee professionals zijn goede sprekers. Eén woord blijft me bij: isolement. Rouwende mannen laten zien dat ze het alleen kunnen. Zonder hulp van anderen. Sterk zijn. Dat is de mannencode.

Tim signeert zijn boek. Er staat een rij. Ik sluit achteraan. Ga ik een boek kopen? Of gaan we ruilen? Het wordt het laatste.

Mijn leven is enorm veranderd. Een conferentie bijwonen over rouw. Nooit gedacht dat ik het ooit zou doen. Ik vond het interessant. Gisteren kwamen er berichten voorbij: ga je een tweede boek schrijven? Over rouw? Ik ben er nog niet uit. De tweede druk van KanjerGuusje. Die moet er komen. Daar ben ik wel uit. In de loop van de avond geeft immers ook de website van Bruna aan dat de eerste druk van het boek is uitverkocht. Ik ontvang een mail van de vormgevers. Wijzigingen voor de tweede druk. Dit weekend lezen en beoordelen. Hoop dat we spoedig kunnen gaan drukken. Dat nog meer mensen het boek kopen. Voor het goede doel. Voor Stichting KanjerGuusje. Voor kinderen met kanker.