Maandag 28 november 2011

‘KanjerGuusje het boek’ wordt niet de titel van het boek. Ik maak er geen prijsvraag van. De titel ligt al vast en ik maak deze binnenkort bekend. Zo ook de verschijningsdatum. Hier ben ik echter wel afhankelijk van een aantal factoren. De datum kan ik daarom ook pas later bekend maken. Het ziet er wel naar uit dat de presentatie van het boek gaat plaatsvinden voor kerst. Via dit blog en Twitter houd ik iedereen op de hoogte.

Het boek heeft deze blog als basis. Zoveel mogelijk heb ik de teksten intact gelaten. Toch is het geen een-op-een kopie. Er is informatie toegevoegd: gebeurtenissen waarover niet eerder is geschreven.


Deze ochtend rijd ik samen met Yvonne naar Amersfoort. We hebben eerst een afspraak bij een drukkerij. Daarna bij een bureau gespecialiseerd in vormgeving. We praten over de opmaak van het boek. De komende dagen zal hard worden gewerkt om het boek klaar te maken voor de drukpers. We spreken af dat we de komende dagen nauw zullen samenwerken.

Halverwege de middag komen we thuis. We halen de kinderen van school. Daarna laat ik de hond uit in de bossen. Ik heb goede gesprekken bij school en in de bossen. Onlangs liet ik mij erover uit dat sommige mensen vreemd uit de hoek kunnen komen, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle mensen. Verder telefoontjes die te maken hebben met het boek. In de loop van de avond komen er planningen bij. De eerste gaat alleen over de vormgeving. De tweede over het hele proces, tot aan de lancering van het boek.

Ik vind het spannend. Vooral hoe het boek eruit gaat zien. Laat ik dan toch alvast maar een tip van de sluier oplichten: er komen foto’s in en het krijgt een harde kaft. Dat zijn allemaal zaken waarover al een beslissing is genomen. De mensen waarmee ik samenwerk geven me vertrouwen dat het een prachtig boek gaat worden. Nu maar hopen dat we veel exemplaren kunnen verkopen. Een monument voor Guusje waarmee geld wordt ingezameld dat ten goede komt aan kinderen met kanker en hun naasten. Mooier kan het niet.

Onze kinderen zijn al druk met sinterklaas. We hebben lootjes getrokken voor surprise. Er wordt druk geraden: wie heeft wie. Ik loof elk jaar tien euro uit voor degene die voorafgaand aan sinterklaasavond precies kan vertellen wie welk lootje heeft getrokken. Vorig jaar wonnen Janneke en Lisa. Ze moesten toen de geldprijs delen. Waarom doe ik dit? Enkele jaren geleden was al weken voor sinterklaasavond bekend wie welk lootje had getrokken. Sinds er een prijs verbonden is aan het raden van de juiste ‘combinatie’ is het elk jaar een sport. Men probeert elkaar bewust te misleiden. Heel amusant om mee te maken. Ik kan enorm genieten van de discussies hierover tijdens het eten.

Het valt me op dat er best veel gelachen wordt in huize Van Gorp. Ondanks het enorme verlies. Iedereen ‘doet’ iets met Guusje. Zo ben ik bezig een monumentje te maken in de vorm van een boek. Ieder gezinslid pakt het omgaan met dit verlies anders aan. Wat we vooral doen is gewoon praten over Guusje. Dood is bij ons in huis geen taboe. De dood van Guusje is een deel van ons leven.