Vrijdag 23 december 2011

Loes stapt trots de personeelskamer binnen van haar school. Ze toont de taart die ze gisteren op de kerstmarkt heeft gewonnen. De juf komt naar haar toe. 
Loes zegt: ‘Wij lusten geen marsepein.’ 
Yvonne vult snel aan: ‘Maar wat zei je thuis?’ 
Loes: ‘Ik wil de taart delen met de kindjes in mijn klas. Ze zijn zo lief voor mij.’ 
Een mooie kerstgedachte.

Thuisgekomen ga ik naar boven. Daar ligt een grote stapel post op mijn bureau. Die moet maar eens worden weggewerkt. Misschien is hier het woord ‘verwerken’ wel een keer op z’n plaats. Ik hoor het vaak: verwerken van verlies van Guusje. Ik vind het vreemd klinken. Die stapel post op mijn bureau kan verdwijnen en daarna is het klaar en denk ik er niet meer aan. Dat is verwerken.
Guusje neem ik voor altijd met me mee. Sterven is een omgekeerde geboorte. Na haar geboorte kon ik Guusje aanraken en kreeg ze een plaats in mijn leven. Na haar dood kan ik Guusje niet meer aanraken, maar ze verdwijnt nooit meer uit mijn leven. Ze blijft voor altijd bij me. Elke dag. Zolang ik leef. In mijn hart. Verwerken kan ik haar niet. Gelukkig maar.

Het verwerken van de stapel post valt niet mee. Er zijn brieven bij van eind november. Veel post over Guusje. Ook de definitieve afrekening van DELA. Totale kosten bedragen meer dan tienduizend euro. De helft wordt gedekt door de uitvaartverzekering. Tussendoor telefoontjes. Pas na de lunch is mijn bureau leeg. Weg post. Mooi verwerkt.

Aan het begin van de middag bezoek van kunstenares Doortje IJpelaar. Ze brengt de urn voor Guusje. Als ik beneden kom, zit Doortje aan tafel. Yvonne zet koffie. Een bruine doos op tafel. Daarin zit de urn.
‘Spannend’, zeg ik.
‘Ik vind het ook spannend’, benadrukt Doortje.
Ze opent de doos en haalt de urn eruit. Deze is groter dan ik had verwacht. Mijn mond valt open. Doortje heeft de urn prachtig beschilderd. Ik ben blij. Yvonne is sprakeloos. Dit is Guusje. Helemaal. Ik zie dat Doortje geroerd is door onze reactie. Haar geschenk voor Guusje.



Yvonne en ik vinden dat het tijd is voor een boswandeling. Het is rustig in het gebied tussen de IJsbaan en de Roestelberg. We praten over het gemis van Guusje. Andere jaren verheugden we ons op het kerstfeest. Dit jaar niet. Ook geen kerkbezoek. We hebben steeds minder op met de kerk. Het is meer en meer een mooi groot gebouw dat je ziet vanuit onze woonkamer. Het kindermisbruik en de standpunten over homo’s en euthanasie stuiten ons tegen de borst. Bij Guusje’s overlijden is geen sprake geweest van euthanasie. Guusje was daar wel voorstander van bij ondraaglijk lijden. Stel dat het zover wel was gekomen, dan was ze nooit meer welkom geweest in de kerk. Daarom is de kerk ook niet meer welkom bij ons.

Halverwege de middag weer telefoon. Dit keer over Selexyz Gianotten. Deze winkel in Tilburg is uitverkocht. Ze zijn niet de enige. Ik weet via Twitter dat meer winkels op verschillende plaatsen in Nederland door hun voorraad boeken heen zijn. Ik vind dat jammer. Veel verkopen is mooi voor het goede doel. Niet fijn voor de mensen die het boek nu willen hebben. Bij Bruna Kaatsheuvel ligt nog voldoende voorraad. Daar kan ik een doosje ophalen.

Als ik bij Bruna kaatsheuvel binnenstap en vertel wat ik kom doen, kijkt eigenaar Frank bedenkelijk. Volgens hem gaat het echt hard. De verkopen zijn hoger dan verwacht. Eerst gaat hij de huidige voorraad tellen voordat ik het doosje meeneem. De tweede druk gaat er komen. Dat is wel zeker. Frank vraagt me of ik in ben voor nog een signeersessie. We spreken af voor zaterdagmiddag 14 januari in Bruna Rijen.

De hele avond heb ik geen verplichtingen. Alleen een doosje met boeken wegbrengen naar Selexyz Gianotten in Tilburg. Daarna ga ik op de bank zitten met mijn laptop. Ik wil graag de mailtjes gaan lezen die zijn binnengekomen op boek@kanjerguusje.nl. Er staan 160 e-mails klaar om gelezen te worden. Ik besluit om toch eerst mijn blog te gaan schrijven over vandaag.

Het is rustig in de huiskamer. Onze drie oudste kinderen hebben kerstgala. Dat betekent dat de papataxi na middernacht nog een ritje voor de boeg heeft. Op TV ‘The Voice of Holland’. Ik kijk even op Twitter voordat ik ga bloggen. Voor ik het weet, zit ik bijna de hele avond op Twitter.

Plotseling komt er een tweet voorbij waarvan ik ‘schrik’. Ik ben genomineerd voor Twitteraar van het Jaar in de categorie 'blogger'. Op Twitter ook de vraag of ik stop met bloggen per 1 januari. Mijn besluit staat vast. Als ik win, ga ik door met bloggen en met twitteren natuurlijk.