Zaterdag 29 september 2012

Om half 12 sta ik met een pistool in mijn hand in het Leijpark. Ik mag het startschot lossen bij de volgende etappe van de Hart van Brabantloop in Tilburg. Er zijn meer dan duizend deelnemers. Ze lopen in teamverband. De organisatie heeft dit jaar KanjerGuusje als goed doel gekozen. De teams wordt gevraagd de inschrijfborg af te staan aan het goede doel.

Dennis is bestuurslid van KanjerGuusje. Hij heeft een team samengesteld van lopers die kinderen met kanker een warm hart toe dragen. Voor de gelegenheid heeft hij paarse t-shirts met de opdruk ‘ik loop voor KanjerGuusje’ laten vervaardigen.


Thuisgekomen ga ik na de lunch naar boven. Ik heb de afgelopen week vijf dagen gewerkt. Er is veel blijven liggen. Tijd om op te ruimen. Terwijl ik bezig ben denk ik terug aan twee dagen geleden. Toen bezocht ik een lezing van Daan Westerink. Ik had haar verhaal al eerder gehoord. Toch maakt het ook de tweede keer indruk. Ze verloor haar moeder op jonge leeftijd. Ze was 14. Daan voelde zich eenzaam. Niet begrepen. Gelukkig waren er bakens: mensen bij wie ze zichzelf kon zijn. Bijvoorbeeld een docent die haar uitnodigde om op woensdagmiddag van 1 tot 2 haar verhaal te komen vertellen.

Vaak wordt gezegd dat het verlies van een kind het ergste is. Ik luisterde deze week naar Daan en realiseerde dat leedconcurrentie zo stompzinnig is. Mijn verlies is niet erger dan dat van Daan. In de liefde bestaat geen veel, meer, meest. Rouw is de keerzijde van liefde. Er is geen erg, erger, ergst. Machteloosheid kent geen overtreffende trap.  

Aan het begin van de avond zit ik op de bank. Ik heb zojuist de hond uitgelaten in de bossen. Nu heb ik tijd om rustig even rond te kijken op de iPad. Mijn oog valt op een app waarmee je notities kunt opslaan. Ik stuit op aantekeningen van Guusje. Onze kinderen probeerden bij elkaar de wachtwoorden te kraken. Zo te lezen had ze bij haar broer een wachtwoord ontfutseld.

Antons wachtwoord op de ipod is alleen maar nullen.
En dat in cijfers.
Goed hè.

Ik hoor het Guusje triomfantelijk zeggen. Ik denk terug aan vorig jaar. Vandaag kwam een fotograaf langs. Hij maakte foto’s voor het Algemeen Dagblad. Mooi portret van Guusje en Janneke. De volgende dag stond het artikel in de krant.

’s Avonds zijn Yvonne en ik uitgenodigd bij het eindfeest van de Hart van Brabantloop. We gaan langs om een cheque in ontvangst te nemen. Het voorlopige donatiebedrag is duizend euro. Een prachtig resultaat voor KanjerGuusje.