Zondag 14 oktober 2012

Eerst uitslapen. Daarna opruimen. Gisteren kochten we nieuwe hoezen voor onze banken. Vanaf vandaag staan ze er weer sprankelend rood bij. Yvonne gaat met Lisa naar Tilburg. Daar is Albert Heijn geopend. Ze halen ingrediƫnten voor chocolademousse. Toetje voor het avondeten. Ik blijf thuis. E-mails lezen en rekeningen betalen.

Tussen de e-mails een proefopname. De eerste bladzijden voorgelezen uit KanjerGuusje. Ik vind het lastig om mijn eigen stem te boordelen. Als Yvonne thuiskomt, vraag ik haar om even te luisteren. Ze weigert. Ze zegt dat ze vandaag al genoeg heeft gehuild. Ze mist onze dochter enorm.

Aan het einde van de middag komen Karel, Marleen en Pieter op bezoek. We leerden elkaar vorig jaar maart kennen. Op 31 maart stapten we samen de wereld van kinderen met kanker binnen. Guusje overleed zeven maanden later. Pieter werd schoon verklaard. Het laatste betekent niet dat alles achter de rug is. Regelmatig gaat Pieter op controle.

Gisteravond kwamen Yvonne en Karel via Twitter op het idee om wafels te gaan eten. Wafelijzers en ingrediĆ«nten worden binnengedragen. Karel gaat de keuken in. Tegen 6 uur gaan we aan tafel. Een gezellige drukte. Pieter is 7 en ik zie hem genieten. Marleen zegt: ‘Nu moet ik thuis aan Pieter weer gaan uitleggen waarom hij geen broertjes en zusjes heeft.’

Na de wafels laat ik samen met Karel de hond uit. We praten over onze verbondenheid, maar ook over de andere weg die we een jaar geleden insloegen. Karel neemt steeds meer afstand van de wereld van kinderkanker. Ik kies ervoor om dat niet te doen.