Woensdag 14 november 2012

Loes wordt door een vriendinnetje opgehaald. Samen lopen ze naar school. Yvonne is ook al de deur uit. De andere kinderen vertrekken in hun eigen tempo. Alleen onze oudste dochter Janneke is thuis. Ik zit al vroeg aan mijn bureau. De hele dag werk ik flink door. Ik onderbreek mijn werkzaamheden voor lunch en boswandeling.

Ik lunch samen met Janneke. Ze vraagt: ‘Wat eten we?’ Ik snap de hint. We lopen samen naar Bakker Bart. Voor haar een broodje gezond en voor mij een broodje zalm. Vroeger zou ik dit nooit gedaan hebben. Tegenwoordig staat genieten van mooie momenten centraal. Dat geldt ook voor de hond uitlaten. Een rondje om de kerk kan niet tippen aan een wandeling door het bos. Ik snuif de buitenlucht. Even niet aan het werk denken.

Aan het einde van de middag haal ik Loes op bij een vriendin. Als ik binnenloop, zie ik twee dansende meisjes voor de televisie. Ineens denk ik aan Guusje. Waarom mag zij dit niet meemaken? Elk kind verdient plezier. Een gedachte die ik maar snel uit mijn hoofd probeer te zetten.

Om kwart over 7 loop ik samen met Yvonne en Anton de middelbare school binnen in Kaatsheuvel. De eerste keer mentorgesprek voor onze jongste zoon. Deze duren tien minuten. Het loopt uit. Ik zit te balen. Om kwart voor 8 begint er een ouderavond op de andere middelbare school in Waalwijk. Als het bijna half 8 is, besluit ik Yvonne en Anton alleen te laten en te vertrekken. Ik merk dat ik ouderwets boos ben.

De ouderavond in Waalwijk wordt gepresenteerd door Pauline Maas van Mijn kind Online. Ze verzorgt een interactieve lezing, ondersteund door twee acteurs, waarin ze ouders bewust maakt van het internetgedrag van kinderen. De houding van sommige ouders ten opzichte van social media doet denken aan de jaren zestig. Toen maakten ouders zich zorgen over de invloed op de jeugd van de opkomst van de televisie. De wereld van jongeren vandaag draait om Facebook, YouTube en WhatsApp. Ik moet lachen. Ze spelen in mijn leven ook een enorme rol. Naast Blog, Twitter en LinkedIn. Alleen met Google+ weet ik me nog steeds geen raad. Twee jaar geleden was ik nog sceptisch over social media. Tegenwoordig ben ik een ‘believer’. De social media hebben me veel gebracht. Alleen al hierover zou ik een avondvullende lezing kunnen verzorgen.